Stolačka 8,  011/2652-385, 069/2652-385,   011/2653-156

Priprema vozila za tehnički pregled

Približavajući se ulasku u EU kontrola vozila na TEHNIČKOM PREGLEDU je mnogo oštrija nego proteklih godina. Kontrolišu se svi sistemi za bezbedonst tako što će se pored sila kočenja proverava zakrivljenost i ovalnost diskova/ doboša, kompletnost izduvnog sistema (auspuh), kao i merenje izduvnih gasova (od 2023. godine počinje merenje izduvnih gasova i to će određivati da li je vozilo ispravno ili nije). Ne smete da ugrađujete ništa što ne pripada tom modelu vozila. Kao dorada se podrazumeva: ugradnja ksenon svetala, led sijalice, spojlera, veće dimenzije felni od fabrički propisanih za vozilo koje posedujete i još mnogo sitnica koje do sada nikome nisu smetale.Moći će da se ugrađuje kuka za vuču prikolice kao i plinski uređaji ali moraćete posedovati atest za ugradnju kao i atest da je uređaj ispravan.

Stupanjem na snagu novog zakona o tehničkom pregledu korisnici se susreću sa mnogo neprijatnosti, zbog toga je naša preporuka da Vaš automobil pripremite pre odlaska na tehnički pregled. Te pripreme možete da izvršite kod nas u servisu.

Neprijatnosti koje Vas očekuju:

U slučaju da ne pripremite vozilo za tehnički pregled, postoji mogučnost da Vaše vozilo ne zadovolji kriterijume za tehničku ispravnost i proglase ga neispravnim. Da biste otklonili neispravnost imate rok od 7 dana za popravku istih. Ako izvršite popravku u roku od 7 dana neće Vam naplatiti ponovni tehnički pregled.
Iz iskustva znam da svi čekamo zadnji dan da izvršimo tehnički pregled i registraciju vozila. U mnogim slučajevima iz više razloga popravku nećete moći da izvršite u navedenom roku te ćete morati ponovo da platite kontrolu u punom iznosu, a da ne pominjemo maltretiranje i neplanirane troškove. Ako za to vreme istekne registracija, vozila moraćete pored popravke da platite i šlep službu do tehničkog pregleda.

Naš savet je:

Kako bi izbegli neprijatnost da budete vraćeni sa linije tehničkog pregleda, preporučujemo da nas posetite na vreme što znači minimum 20-30 dana ranije. Na taj način ćete imati dovoljno vremena da otklonite eventualne kvarove i nedostatke. Uskratićete neprijatnost da budete vraćeni i napravite sebi troškove koje niste planirali.

ŠTA SE PODRAZUMEVA POD "PRIPREMA ZA TEHNIČKI PREGLED VOZILA"?

Svi delovi koji su fabrički ugrađeni moraju da su u funkciji a dodatni moraju biti atestirani. Za početak potrebno je izvršiti vizuelni pregled vozila što podrazumeva kontrolu i pregled:

  • pregledati spoljni izgled karoserije (da li ima oštećenja koja podležu popravci), kontrola pneumatika (dubina šare na gumama, istovetnost guma), provera brava/kvaka i svetlosne signalizacije, prskalice za vetrobranska stakla, brisaće kao i tečnost za vetrobransko staklo.
  • nakon te provere nastavljamo pregled unutrašnjosti kabine (ispravnosat pojaseva), instument table, ispravnost unutrašnjih sijalica za signalizaciju i upozorenje, provera podizača stakala.
  • sledeći za proveru je prtljažnik, vrši se proverava da li imate neophodnu opremu kao na primer: rezervne sijalice, dizalicu za podizanje vozila i da li je u funkciji, rezervni točak ili set za saniranje rupa nastalih bušenjem pneumatika (gume), homologirani set za prvu pomoć sa važećim datumom proizvodnje kao i reflektujući prsluk.
  • nakon pregleda prtljažnika kontrolišemo motorni prostor, u motornom prostoru proveravamo, da li su sva gumena creva (za gorivo, vodu i klimu) dobra i da ne ispuštaju tečnosti. Ako vozilo koristi TNG proveravamo da li su uređaji za gas atestirani i da li su važeći. Pregled gornjih nosača motora, proveravamo nivo i kvalitet kočione tečnosti, antifriz i njegovu ispravnost kao i količinu ulja u motoru.

Sledeći i naj bitniji delovi za proveru su: kočioni sistem, sistem upraljanja i sistem vešanja. Provera sistema za upravljanje, kočenje i vešanje podrazumeva, vizuelnu i fizičku proveru putem raznih specijalnih alata i uređaja za ispitivanje ispravnosti pomenutih sistema.

  • vizuelnim i fizičkim pregledom koristeći specijalne alate i uređaje vrši se provera prednjeg i zadnjeg vešanja što podrazumeva: amortizere, spone,kugle, sve veze sa šasijom, oscilujuća ramena, homokinetičke zglobove, ležaje na točkovima, poluosovine, poroznost kočionih cevi/creva nosače motora/menjača itd..., vizuelna kontrola šasije da li ima nedozvoljenu koroziju koja utiče na bezbednost vozila (da nije šasija trula), kompletnost izduvnog sistema kao i istrošenost kočionih pločica/paknova i diskova.

PREPORUČUJEMO vam da vozilo pregledate i popravite u našem servisu, mi proveravamo uređajima koji su namenjeni za idetifikaciju svih kako elektronskih tako i mehaničkih kvarova. Na samom kočionom sistemu pored sila kočenja proveravamo zakrivljenost i ovalnost diskova / doboša.

Morate znati da otklanjanje kvarova na kočionom sistemu, kao što je zamena prednjih ili zadnjih pločica, diskova ili doboša, mora biti obavljeno ranije barem 15-tak dana kako bi zamenjeni delovi tokom upotrebe postigli pravilno naleganje i samim tim ostvarili kvalitetno kočenje.

U većini slučajeva zamenjene kočione pločice ili paknovi 1 (jedan) dan pre odlaska na tehnički pregled ne postižu potrebne sile kočenja i ne mogu proći tehnički pregled.

Na osnovu kvalitetnih uređaja za proveru i osposobljenih majstora vršimo popravku ili zamenu neispravnih delova kako bi vozilo bilo ispravno za redovan tehnički pregled radi registracije.

Popravkom vozila u našem servisu dobijate garanciju da ćete bez problema proći redovan tehnički pregled. Za sve radove koje obavljamo dobijate pisane podatke kao što su: dijagram sila kočenja, stanje istrošenosti amortizera, prednje i zadnje vešanje, stanje motora, karoserije, kao i kvalitet izduvnih gasova izmerenih kalibrisanom mernom opremom, rezultati merenja se dobijaju u pisanoj formi.

Na Vama je samo da pred odlazak na tehnički pregled operete vozilo jer i zbog toga mogu da Vas vrate.

 

Tehnicki Pregled01
Tehnicki Pregled02
Image177
Tehnicki1
Tehnicki2

KOD NAS U SERVISU OBAVEZNO PO ZAVRŠETKU RADA NA KOČIONOM SISTEMU PROVERAVAMO SILE KOČENJA NA VALJCIMA ZA PROVERU SILA KOČENJA I IZDAJEMO GRAFIČKI PRIKAZ OSTVARENIH SILA. 

 Stolačka 8, 011/2652-385, 069/2652-385069/2682-357 011/2653-156

Copyright © 2021 - All Rights Reserved - Auto centar ANĐELKOVIĆ. Izrada sajta Lazacom