Stolačka 8,  011/2652-385, 069/2652-385,   011/2653-156

Popravka kočnica

U vozilu naj bitniji sistem je KOČIONI SISTEM. Iako nam pažnju privlači brzina i snaga  automobila, mnogo je važnije da automobil može da se brzo i bezbedno zaustavi nego da ostvari maksimalnu brzinu.

Zbog njene specifičnosti moramo da joj poklonimo veliku pažnju! Moramo stalno da kontrolišemo njihovu ispravnost i funkciju neke stvari možete i sami a pravu konstataciju kvara ostavite adekvatno obučenim majstorima

Vi ste korisnik vozila i nabolje poznajete njegovo ponašanje na putu. Mi Vam ovim putem samo pomažemo kako da prepoznate promene koje upućuju na moguće kvarove i da na vreme obavestite majstora o njihovim promenama.

Loši kočioni paknovi
Loši kočioni paknovi
Loši kočioni paknovi
Loši kočioni paknovi
Loše naleganje pločica na disk
Loše naleganje pločica na disk
Loše naleganje pločica na disk
Loše naleganje pločica na disk

Na pojedinim vozilima možete videti istrošenost kočionih obloga i diskova, to je moguće videti kroz otvore na felni.

Prilikom kočenja možete osetiti vibracije na papučici kočnice,takvo ponašanje ukazuje da su ovalni diskovi/doboši ( krivi diskovi/doboši).Ima još razloga za kvarove na kočionom sistemu kao na primer da  ABS (>Anti-lock Braking System<) ne reaguje.

Kada je vlažna površina puta prilikom kočenja osetite zanošenje. Razlog može biti istrošenost pločica/paknova, ili blokiranje kočionog cilindra ili zapušenog kočionog creva pa je pritisak na kočione diskove/doboše neravnomeran.

KOČIONA TEČNOST (ULJE)                           

Popravka Kocnica05
Popravka Kocnica06

Kočiona tečnost (ulje) je vrlo bitna u celom sistemu za kočenje. Mnogi vozači nisu svesni da im bezbednost kočenja u celosti zavisi od kvaliteta tečnosti. Sam proizvođač kočionih tečnosti preporučuje zamenu u periodu od 3-5 godine tj. vozila koja više prelaze 3 god., dok vozila koja manje prelaze 5 god. Kočiona tečnost tokom korišćenja ili dužeg stajanja gubi viskozitet i pretvara se u vodu. Voda u sistemu za kočenje pravi koroziju a to se manifestuje prvo kod zadnjih kočionih cilindara pa prednjih i glavnog kočionog cilindra. Korozija utiče na zaribavanje cilindra i onda dolazi do  blokiranja kočnica. Loša kočiona tečnost ne podnosi visoke temperature pa se pretvara u uljnu paru. Uljna para ne može da ostvari pritisak na pedali kočnice odnosno da pogura klipove od kočnica, tada dolazi do velikih tragedija.

Kontrola kočione tečnosti, količinu u kočionoj posudi i njen kvalitet.Kad kažemo kvalitet,kočiona tečnost u regularnim uslovima menja se posle svakih tri godine ili 40.000 km. Ali može i ranije da se menja u zavisnosti od načina vožnje. Ako sa vozilom vršimo jako kočenje ili ako blokiraju kočnice pa je izazvano usijavanje diska/doboša, tada dolazi do pregrevanja kočione tečnosti, kočiona tečnost pri velikom zagrevanju iz tačke ključanja prelazi u paru, para ne može da ostvari pritisak i tada se gubi kočnica.Znači veoma ozbiljna stvar,posledice su katastrofalne.

  • Putem hemijske reakcije kočiona tečnost se pretvara u vodu. Voda se zadržava u zadnjem delu sistema za kočenje, u zadnjim cilindrima i dolazi do korozije. Korozija izaziva zaribavanje kočionog cilindra i blokadu.
  • Provera kvaliteta kočionog ulja radi se putem merača koji daje procenat prisustva vode u ulju. Naime ako u kočionoj tečnosti ima 3% vode stvara uslove za njenu zamenu jer se time smanjuje tačka ključanja kočione tečnosti (ulja).
    popravka kocnica07
  • Održavanje kočionog sistema podrazumeva: zamenu-popravku: kočionih pločica, paknova, prednjih ili zadnjih diskova, zadnjih doboša, kočionih creva, kočione cevi, kočiona klješta, kočioni cilindar u točku, glavni kočioni cilindar, servo uređaj za kočenje, kočiona tečnost itd.
  • Za popravku sistema za kočenje trebate izabrati kvalitetan servis, servis koji raspolaže sa savremenim alatima za pristup svakom vozilu i kontrolnim uređajima za proveru radova pre predaje vozila korisniku.
    Popravka Kocnica08
    Popravka Kocnica09

Da Vas podsetimo, sada je 21-vi vek. Tehnologija je napredovala i svaki ozbiljan servis poseduje valjke za proveru sila kočenja.

Image134
Image135

KOD NAS U SERVISU OBAVEZNO PO ZAVRŠETKU RADA NA KOČIONOM SISTEMU PROVERAVAMO SILE KOČENJA NA VALJCIMA ZA PROVERU SILA KOČENJA I IZDAJEMO GRAFIČKI PRIKAZ OSTVARENIH SILA. 

Delovi za popravku kočnica:

image137

 

Uređaj za zamenu kočione tečnosti
Uređaj za zamenu kočione tečnosti
Hidraulika sa alatom za pravljenje kočionih cevi i cevi za gorivo
Hidraulika sa alatom za pravljenje kočionih cevi i cevi za gorivo

 Stolačka 8, 011/2652-385, 069/2652-385069/2682-357 011/2653-156

Copyright © 2021 - All Rights Reserved - Auto centar ANĐELKOVIĆ. Izrada sajta Lazacom